Możesz poszukać firmy zarządzającej mieszkaniem. Opłata 10-15% miesięcznie od kwoty z umowy. Pomagają w szukaniu, sami czesto wystawiają w ramach uslugi ogloszenia oraz przeprowadzają wstepna selekcję. W ramach oplaty miesiecznej rozliczają cie z us, wplaty za czynsz plus liczniki dokonuje wynajmujacy na ich rachunek. Reagują jak sa jakieś opóźnienia w płaceniu. Mogą także dokonywać inspekcji lokalu.
Wynajem mieszkania - porady i doświadczenia...
Zwiń
X
-
Tu nie chodzi o szukanie kogoś, kto się tym zajmie. Chodz, że do tej pory US interpretował jako zgodne rozliczanie się w uproszczonej formie, taniego ryczałtu. A teraz zmienili zdanie i tego nie akceptują. OK. Tylko dlaczego mają prawo żądac podatku wstecz z odsetkami!!! Od tego roku nakazać to rozumiem. Jeszcze lepsi złodzieje od poprzednich.pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Mam takie pytanie. Czym ryzykuje właściciel mieszkania, jeśli zgodzi się na prowadzenie działalności gospodarczej w wynajmowanym mieszkaniu? Na pewno dodatkowe problemy z ewentualnym wyrzuceniem najemcy, bo firma figuruje pod tym adresem mimo wykopania lokatora. Wnioskuję, że raczej nie powinienem wyrażać na to zgody. Najlepiej jak odpowiedzieliby prawnicy i Ci co mają doświadczenie w tym temacie.pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
O, fajnie że odkopałeś. Może i mi ktoś doradzi.
Potrzebuję wzoru fajnej umowy przedwstępnej sprzedaży mieszkania (jestem sprzedającym).
Wzór uwzględniający to, że Kupujący daje mi zadatek a ja czekam ileś tam tygodni na wpłatę pozostałej kwoty (Kupujący bierze kredyt).
Aha, czy umowa przedwstępna musi być podpisana notarialnie jeśli Kupujący bierze kredyt na to mieszkanie?
Komentarz
-
-
Koszt tej umowy i tak pokrywa kupujacy, wiec czym sie kolega w sumie martwi ??
Kupno mieszkania na kredyt... jakos ostatnio na rynku zauwazylem ze na kredyt to mozna samochod kupic i to nowy z salonu, a mieszkanie to tylko gotowka, bo inaczej zaraz zaczyna sie podbijanie ceny przez niby innych kupujacych, albo samego sprzedajacego tak normalnie 10-15% na wstepie.
A z drugiej strony, jak widze w jaki sposob nieruchomosci poszly w gore, to do konca tego nie rozumiem. 500+ tak to wspomoglo czy co takiego wydarzylo sie na rynku ?? Mieszkanie ktore 8 lat temu kupilem w stanie do remontu, dzis w stanie do remontu jest warte o 20% wiecej. A nic tej ceny nie uzasadnia, bo sa jeszcze bardziej zapuszczone, wymagaja jeszcze wiekszego nakladu finansowego na remont, blok jest starszy, okolica nie stala sie bardziej atrakcyjna.
Komentarz
-
-
Poprostu taka moda. Nikt nie jest "fraj.." I nie będzie wynajmować. A potem płacz, ze na wszystko brakuje. Ludzie naoglądają sie jakis motywacyjnych kursów i idą na głęboką wodę. Każdy chce byc biznesmen co w nieruchomosci inwestuje. Albo dom buduje bo to inwestycja szkoda tylko, ze niektórzy potem musza od gardła odstawiać przez najniższe 30/40 lat. Tzn całe życie.
Owczy pęd nic więcej. Moi znajomi kupili ostatnio kawałek szeregowca podbijali w górę cene z startowej 200 skończyła sie na prawie 240 tys. euro. Da sie ? Da sie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piramida Zobacz wpisOstatnio znajomy administrator wspominał że przed wynajęciem mieszkania należy spisać umowę notarialną w której będzie wskazany adres pod który najemca może się wyprowadzić w razie problemów, podobno gwarantuje to usuniecie pasożyta gdy ten nie będzie chciał regulować należności bez konieczności eksmisji i plątania sie po sądach.Kondziu
OCP
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lu5asz Zobacz wpisTo tzw. umowa najmu okazjonalnego. Wielu najemców nie chce tego typu umowy hehe
Niechca najczesciej tacy, ktorzy z gory zakladaja ze przestana placic, albo poniszcza lokal.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12 Zobacz wpisO, fajnie że odkopałeś. Może i mi ktoś doradzi.
Potrzebuję wzoru fajnej umowy przedwstępnej sprzedaży mieszkania (jestem sprzedającym).
Wzór uwzględniający to, że Kupujący daje mi zadatek a ja czekam ileś tam tygodni na wpłatę pozostałej kwoty (Kupujący bierze kredyt).
Aha, czy umowa przedwstępna musi być podpisana notarialnie jeśli Kupujący bierze kredyt na to mieszkanie?Wyleczyłem się. W lipcu i sierpniu sprzedałem dwa mieszkania. Jedno w pełni kredytowane a inne w części. Żaden z banków nie chciał na umowie przedwstępnej pieczątki notariusza. Raz tylko musiałem aneksować umowę bo bank nie chciał w niej zapisu o sprzedaży wyposażenia za oddzielną sumkę.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maicroft Zobacz wpisKoszt tej umowy i tak pokrywa kupujacy, wiec czym sie kolega w sumie martwi ??
Kupno mieszkania na kredyt... jakos ostatnio na rynku zauwazylem ze na kredyt to mozna samochod kupic i to nowy z salonu, a mieszkanie to tylko gotowka, bo inaczej zaraz zaczyna sie podbijanie ceny przez niby innych kupujacych, albo samego sprzedajacego tak normalnie 10-15% na wstepie.
A z drugiej strony, jak widze w jaki sposob nieruchomosci poszly w gore, to do konca tego nie rozumiem. 500+ tak to wspomoglo czy co takiego wydarzylo sie na rynku ?? Mieszkanie ktore 8 lat temu kupilem w stanie do remontu, dzis w stanie do remontu jest warte o 20% wiecej. A nic tej ceny nie uzasadnia, bo sa jeszcze bardziej zapuszczone, wymagaja jeszcze wiekszego nakladu finansowego na remont, blok jest starszy, okolica nie stala sie bardziej atrakcyjna.
Co do cen - jak masz mieszkanie w fajnej lokalizacji to ono zawsze nabiera wartości (oczywiście pod warunkiem, że nie zostało za nie przepłacone).
Ale znów ja kupiłem deweloperskie 10 lat temu i dziś (mam nadzieję) jest ono po pierwo-wykończeniu i poważnym remoncie 2 lata temu warte ze 20% więcej niż w dniu zakupu - a lokalizacja taka sobie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pandzik Zobacz wpis
To daj maila. Ja ciągle sprzedaję - ale już nie kupuję mieszkań.Wyleczyłem się. W lipcu i sierpniu sprzedałem dwa mieszkania. Jedno w pełni kredytowane a inne w części. Żaden z banków nie chciał na umowie przedwstępnej pieczątki notariusza. Raz tylko musiałem aneksować umowę bo bank nie chciał w niej zapisu o sprzedaży wyposażenia za oddzielną sumkę.
Komentarz
-
Komentarz